Drive-Ins.com
> > > >

1945 Theatre Catalog, 4th Edition, Page 488 (462)

1945 Theatre Catalog, 4th Edition
1945 Theatre Catalog
1945 Theatre Catalog, 4th Edition, Page 488
Page 488


1945 Theatre Catalog, 4th Edition, Page 488

IIIIIII/

11' av

AuoWOlIuM

MAIAG

noun. /

T"l i

\ a:

STORL

vmvuav

COLVIN THEATRE - BASIL BROS - RUSSELL LARKEJIRCHITECT



FIRST-FLOOR PLAN OF THE COLVIN THEATRE

THE TIE-INS With a lot measuring 400 feet wide by 104 feet deep, and the development to provide for some stores, too, it was easy for Russell Larke to set his basic plan: to place the main axis of the auditorium parallel to the street, with the stores

backing up to the auditorium, and the theatres entrance and miscellaneous rooms across the left end of the structure.

Bearing in mind that the second fioor would be the apartment, all theatre rooms, public and private, excepting the projection room, would have to be on the

street level. Thus set, a circular foyer seemed to Planner Larke the logical connecting link between the outer, or ticket, lobby on the one side and the retiring rooms off to the other.

So, with the basic plan set for the theatre iioor of the building, it was obvious that the logical shape of the living room of the apartment$which would, in the natural order of de.,ign be directly over the foyereshould be round, too. And so it was, with Architect Larke continuing the walls of the foyer through the second floor, that the living room came into being.

When the crying room was set in, Architect Larke designed it so that the rear wall would be continued through the second floor, to form the rear wall of the projection room. Thus were the limiting walls set to utilize the maximum structural features of the dual design.

With the living room definitely established, and the actual over-all space indicated for the other rooms, Architect Larke did not find it difficult to fit together a series of rooms which would be arranged for convenience and, at the same time, for eliicient operation.

The construction of the common wall, between the living room and the theatre auditorium, Designer Larke states was not materially different from other walls of the auditorium. It is made twelve inches thick of cinder blocks, with, on the theatre side, velour covering a twoinch-thick facing layer of rock wool, and on the living-room side, faced with a gypsum plaster.

\Vith the theatre auditorium being on the other side of the wall from the living room, a brilliant idea came to Russell Larke: why not knock a hole in this common wall, put in a window, and then the pater familias, with his family and

SECOND-FLOOR PLAN OF THE COLVIN THEATRE, SHOWING HOW THE BASIL APARTMENT TIES IN

Fllh HBIST / ./ '"'

9:4 'I L KITCHEN Hench I

1100M

W. , FUIUQEiii- Diverormnu'r

ROOF GARDEN Am,

\LA

a

- t N. (tum/w

5C

l

l

, .

'Uunnuu .\ I x

x,

xiii?)

.' . T)

4d

COLVIN THEATRE' BASIL BROS' RUSSELL G. LARKE, ARCHITECT

THEATRE



CATALOG-1945
1945 Theatre Catalog, 4th Edition, Page 488